Mutluluk Projesi, aslında hayatında mutlu olmaması için hiçbir sebebi olmayan, kızları ve kocasıyla New York'ta yaşayan bir yazarın mutluluk hakkında kafa patlatmasının sonucunda ortaya çıkan bir kitap. Daha mutlu olmak için kararlar alıyor ve bu kararları büyük bir titizlikle uygulamaya geçiriyor. Kitabı okuduktan sonra, bir anda mutlu olmak için bütün ipuçlarına sahip olmuyorsunuz, ya da bütün hayatınız değişmiyor; ama kendi mutluluğunuz, tepkileriniz, gündelik alışkanlıklarınız ve düşünce biçiminiz hakkında kafa patlatmaya başlıyorsunuz ve kendi hayatınızı daha tatmin hale getirecek değişiklikleri yapmak için ilham alıyorsunuz.
Yazarın "Kararları aldım, tıkır tıkır uyguladım, bir anda muhteşem mutlu oldum" gibi ütopik bir yaklaşımı da yok. Uygulamakta ne kadar zorlandığını, daha mutlu olmadığını fark ettikçe hevesinin nasıl kaçtığını, tam istediği gibi davranmayı başardığı bazı anlarda nasıl yeniden eskiye döndüğünü büyük bir dürüstlükle anlatıyor.
"Kendimi hem değiştirmek istiyordum, hem de olduğum gibi kabul etmek. Kendimi hem daha az ciddiye almak istiyordum, hem de daha çok. Zamanımı iyi kullanmak istiyordum, ama bir yandan da dolaşmak, oynamak, canım istediği gibi okyabilmek istiyordum." cümlesinde resmen kendimi buldum. "Mutluluğun reçetesi" tarzı kitaplara genel olarak önyargılı olsam da, bu kitap tam zamanına denk gelerek sevgimi kazandı.
"Ciddi olmak kolay, neşeli olmak zordur." (G.k Chesterton)
"Aşk diye bir şey yoktur sadece aşkın kanıtları vardır." (Pierre Reverdy)
" Ya sadece tek bir defa ya da her gün. Bir şeyi bir defa yapmak heyecan vericidir. Ama diyelim ki günde iki defa veya neredeyse her gün yaparsanız heyecanı gider." (Andy Warhol)
" Başarının %80'i ortalıkta görünmektir." (Woody Allen)
" Yaşamda tek bir gün kalmak bile çok ama çok tehlikelidir." (Virginia Woolf)
" Mutluluk ve hüzün daha iyiye ya da daha kötüye giden bir gidişat içinde yer alır; ne kadar yüksekte ya da alçakta olduğunuz fark etmez, çünkü buna değil, hangi yöne gittiğinize bağlıdır." (Samuel Butler)
Bunlar gibi pek çok alıntının yanı sıra, yazarın deneye deneye kendi vardığı sonuçlar da yer alıyor kitapta:
" Kimi şeyleri başkası için yaparsan sonunda kendini o insanların sana müteşekkir olması, seni takdir etmesi gerektiğini düşünür halde bulursun. Ama kendin için yaparsan başkalarının belli şekillerde tepki vermesini beklemezsin."
" Bir dakika kuralı: 1 dakikadan kısa sürede yapılabilecek hiçbir işi erteleme."
" Mutluluğu getiren amaçlara ulaşmak değil, o amaçların peşinde koşma süreci yani gelişimdir."
" Sevdiğiniz ya da istediğiniz bir şey varsa birden fazlasıyla daha mutlu olacağınızı düşünme hatasına düşmeniz kolaydır."
" Bazı insanlar sırf mutlu olmak için çaba göstermeye üşendiği için mutsuzdur. Mutluluk, enerji ve disiplin ister. Ciddi olmak kolaydır. Düşünürler, bilim adamları, azizler ve şarlatanlar hepsi mutlu olmanın yollarını anlatır, ama mutlu olmak istemeyen insan için bunların hiçbiri işe yaramaz. Mutlu olduğunuza inanmıyorsanız mutlu değilsinizdir."
Yazar, bir senelik Mutluluk Projesi'ni tamamladığında, " Genel olarak ulaşmaya çalıştığım mükemmelliğe asla ulaşamamış, hatta çok uzağında kalmış olsam da, gösterdiğim çaba bu işe hiç girişmesem olabileceğimden çok daha iyi ve mutlu bir insan haline gelmemi sağladı." diyen Benjamin Franklin'e oldukça benzer ifade ediyor hissettiklerini ve yaşadıklarını.
Kitabın yazarı Gretchen Rubin'in blogu için: TIK TIK!
Foto 2: Kitabın kapağı
Foto 3: Happy medicine by Overdose of dreams (deviantart)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder