29 Haziran 2015

İsrail Seyahatine Dair Merak Edilenler: Vize nasıl alınıyor, sınırdan geçiş zor mu, elektronik pasaport kontrol nedir?

Tel Aviv, ne zamandır görmek istediğim şehirlerden biriydi. Seyahat tarihimiz yaklaştıkça, pek çok bilinmezin ortasında buldum kendimi. Çünkü uzun zamandır seyahat ettiğim ülkeler Shengen bölgesindeydi veya Bosna Hersek ve Sırbistan gibi vizesiz ülkelerdi. Bu sefer ise bambaşka bir vize prosedürü beni bekliyordu. Şimdi bütün vize ve sınır işlemlerini sorunsuz atlatmış ve Tel Aviv'de harika günler geçirmiş olarak, edindiğim bütün bilgilerle karşınızdayım.

İsrail Vizesi Nasıl Alınıyor? 

Israil vizesi için önceden randevu almanıza gerek yok. Gerekli evraklarınızı (ki bu listeye şuradan ulaşabilirsiniz) topladıktan sonra haftaiçi bir gün saat 10:00 ile 13:00 arasında Levent'teki Yapı Kredi Plaza C Blok'ta bulunan İsrail Konsolosluğu'na gitmeniz gerekiyor. Yukarı, çanta, telefon gibi hiçbir şey çıkartamıyorsunuz, neyiniz varsa hepsini güvenlikte bırakıyorsunuz. Konsolosluk katına çıktığınız zaman da güvenlik tarafından sorgulanmaya başlıyorsunuz. Buraya yalnız mı geldiniz, aşağıda sizi bekleyen kimse var mı, üzerinizde herhangi bir silah bulunuyor mu gibi yaklaşık on tane soruya cevap verdikten sonra, vize bölümünden içeri girebiliyorsunuz.

İçeri girdikten sonrası oldukça problemsiz; işlem altı gün sürüyor, altı gün sonra gelip pasaportunuzu teslim alabiliyorsunuz. Bence en güzel tarafı, İsrail Vizesi'nin ücretsiz olması.

Bir de şuna dikkat etmenizi tavsiye ederim:  Dışişleri Bakanlığı'nın sitesinden detaylı bilgiyi edinebileceğiniz üzere, pasaportunuzda İsrail vizesi veya giriş damgası var ise, İran, Kuveyt, Libya, Lübnan, Suriye, Sudan, Suudi Arabistan ve Yemen'e giriş yapamıyorsunuz.



Ülkeye Giriş- Çıkışta Sorun Yaşanıyor Mu?

Açıkçası herkes beni bu konuda o kadar çok uyarmıştı ki, sınır kapısından geçiş bakımından oldukça endişeliydim. Üstelik de pasaportumda hali hazırda bir Lübnan'a giriş kaşesi vardı. Bu yüzden kendimi en kötüsüne hazırlamıştım.

Öncelikle eğer ki Türk Hava Yolları ile uçacaksanız, İstanbul'daki havalimanında check-in yapmak için doğrudan "Bütün Uçuşlar" yazan bankoların sırasına girmeyin,  ekrandan güzelce check-in bankosu numarasını kontrol edin. Çünkü Amerika uçuşları gibi, farklı bir bankoda, güvenlik incelemesi yapıyorlar ve pasaportunuzda bu güvenlikten geçtiğinizi gösteren sticker yoksa uçağa kabul edilmiyorsunuz. Pegasus'un ise böyle bir uygulaması yok. Diğer bütün uçuşlardaki gibi check-in, harç pulu, pasaport kontrol aşamalarından sonra uçağa binebiliyorsunuz.

İsrail sınırında evet on beş dakika kadar sorulan soruları yanıtlamam gerekti. Neden bu kadar sık ve kısa süreliğine yurt dışına çıktığımı filan açıkladım. Ama kesinlikle rahatsız veya tedirgin edici veya eziyete dönüşen uzunlukta bir sorgulama süreci yaşamadığımı söyleyebilirim.

Bence asıl dikkat edilmesi gereken kısım Türkiye'ye dönüş kısmı. Biletinizin altındaki uyarılara bakarsanız, üç saat öncesinden havalimanında olmanız gerektiği yazıyor ve bunu kesinlikle ciddiye alın. Yoksa uçağınızı kaçırmanız oldukça muhtemel. Çünkü havalimanında, daha pasaport kontrolden filan geçmeden önce, check-in yapabilmeniz için bir güvenlikten geçmeniz gerekiyor ve biz bu güvenliğin sırasında bir saate yakın bir süre beklemek zorunda kaldık.

Pasaport fotoğrafınızla sizi karşılaştırıyorlar ve çeşitli sorular soruyorlar. İngilizce bilmiyorsanız, Türkçe hazırlanmış test gibi soru kağıtları var, size Türkçe soruyu gösteriyorlar, şıkları seçiyorsunuz. Açıkçası ben oldukça sık ve kısa seyahatlerim ile şüphe çekip, pek çok garip soruya maruz kalmış olmakla birlikte, rahatsız edici veya gerici bir durumla karşılaşmadım. Yalnızca dönerken havalimanına erken gidin yeter.

Bir de bana sorarsanız el bagajı almayın, uçağa binene kadarki güvenlikler oldukça sıkı. Bagajınızı kabin altı olarak teslim ederseniz, sonraki kontrollerden çok daha hızlı ve sorunsuz geçersiniz.

Havalimanına ayak bastığımızda erken geldiğimizi düşünmüş, en kötüsü birer kahve içip oyalanırız demiştik; ama bütün bu aşamaları atlatmamız gerçekten üç saat kadar sürdüğü için hiç öyle bir zamanımız olmadı.

Elektronik Pasaport Kontrol Nasıl Bir Şey?

Benim için enteresan ve güzel olan kısım ise, Tel Aviv Havalimanı'nda pasaport kontrolünün elektronik olarak yapılmasıydı. Hani sınırdan geçerken, önünde upuzun kuyruklar olan pasaport kontrol gişeleri olur ya, Tel Aviv havalimanında pasaport kontrolünüzü kendiniz bir elektonik cihazdan yapabiliyorsunuz.

Biyometrik pasaportunuzu bu cihaza okutuyorsunuz ve kameraya bakıyorsunuz, pasaportunuzdaki fotoğrafla sizi eşleştiriyor. Oldukça enteresan bir alet; çünkü ben pasaport fotoğrafımda gülümsüyordum, bu kameraya bakarken gülümsemediğim için beni ilk önce eşleştiremedi. Görevli benim çaresizliğim karşısında yardımıma yetişti ve beni aynen pasaport fotoğrafımdaki gibi poz vermem konusunda uyardı. Gülümsediğimde evet o alet beni eşleştirmeyi başardı.

Bu işlem tamamlandığında bilet gibi bir kart veriyor ve sınırdan bu kartı açılır kapanır kapıya okutarak çıkabiliyorsunuz. Bu kadar çok seyahat ediyorum, bu kadar teknolojik bir sınırdan geçiş ilk defa Tel Aviv'de yaptım.



Israil'de Gezerken Pasaportum Yanımda Olmalı Mı?

Benim pasaportum bütün seyahatim boyunca yanımdaydı; ama Tel Aviv'de pasaportumu kullanmamı gerektiren hiçbir durum olmadı. Jerusalem'den ayrıca bahsedeceğim, Jerusalem'e gidecekseniz pasaportunuz ve hatta mümkünse kimliğinizde din hanesi yazıyorsa kimliğiniz yanınızda bulunmalı.

Para Birimi Nedir? Pahalı Bir Ülke Mi? 

İsrail'de geçerli para birimi "Şekel". Ben ne zaman "Şekel" desem, "Fransız mısınız?" diye sordular, direk Türkçe gibi okuduğum için. Doğrusu nasıl teleffuz ediliyor hala hiçbir fikrim yok :))

100 TL, yaklaşık 140 ILS (Şekel) yapıyor.

Belgrad'da olduğu gibi insan kendini çok zengin hissetmiyor; ama şu andaki Euro kuru ile Avrupa'da olmak gibi bütçeyi bitirmiyor. İstanbul'da dışarı çıkıp gezip tozduğunuzu düşünün, ne harcıyorsanız, Tel Aviv'de de onu harcarsınız.

İlk bilgiler bu kadar, bütün seyahatin detayları, gezip gördüğüm her yer tabii ki önümüzdeki günlerde burada olacak! Merakla kalın!

4 yorum:

Handan dedi ki...

ben gidemez kalırdım kesin bu kadar uygulamayı beceremeyip
ben vize mize uğraşmadan çıkmaya alıştım al bileti uç

Unknown dedi ki...

Davetiye isteniyor mu ? Davetiye yoksa gidemez miyiz ?

merve dedi ki...

merhaba,
2 hafta sonra tel aviv ve kudüs'e gidiyorum. Kapsamlı guidebook bulmakta zorlanıyorum. İngilizce ya da Türkçe farketmez. Koyduğunuz fotoğrafta kitapları görünce merak edip sormak istedim :) teşekkürler

nimo dedi ki...

Merhaba ben ilk kez yurt dışına çıkacağım ve Telaviv'e gitmek istiyorum örneğin bir ay sonrası için uçak ve otel rezervasyonu yaptım vize başvurusunu şimdi yapabilirmiyim yani vize başlangıç tarihi bir ay sonra için aşına bilir mi ? Birde şunu öğrenmek istiyorum İsrail ne kadar uzun süre vize veriyor turist gezileri için SAYGILAR

Pinterest'im

Instagram'ım