22 Ekim 2014

İstikamet Roma, konaklama Airbnb: Veni, vidi... ıhmmm vino vino!! :)

Gece çok çılgın bir bekarlığa veda partisinden doğru hava limanına yol alıyorum, birlikte seyahat etmekten inanılmaz keyif aldığım annemle...

İstikametimiz yine İtalya. Tam bir sene önce, Napoli'den, Milano'ya kadar her anından inanılmaz keyif aldığımız bir İtalya turu yapmıştık. Yemeğe de, şaraplara da, alışverişe de doyamamıştık, hepsinin tadı damağımızda, keyfi aklımızda kalmıştı.

O yüzden, bu sene anneme doğum günü hediyesi düşünürken, aklıma gelen en güzel ve en anlamlı hediye Roma bileti olmuştu.


Bu sefer öyle uzun ve mobil bir seyahat yok önümüzde, üç gün boyunca Roma'da olmayı planlıyoruz. Duty Free'de parfümler deneyip, eğlenceli fotoğraflar çekilerek vakit geçiriyoruz.

Vogue olağan üstü şık bir sigara paketi tasarlamış bu arada, gerçekten mücevher gibi. Gördüğüm anda vurulup bir tane kapıyorum, sigara kartonundan ziyade, şık bir clutcha benziyor.



Alitalia ile ilk seyahatimiz oluyor. Koltuk aralıkları, ucuz hava yollarına kıyasla daha geniş, Türk yolcular oldukça azınlıkta olduğundan, viyaklayan veletler yok. Ama en güzeli karton bardakları:


Yol boyunca bir kahve içmek dışında mışıl mışıl uyuyorum. Havalimanından Leonardo Express adı verilen trenle kişi başı 14 Euro'ya Roma Termini (Central) tren istasyonuna ulaşıyoruz. Oradan metroya atlayıp, her zamanki gibi Airbnb'den ayarladığım eve gidiyoruz.


Son bir yıl içinde yaptığım seyahatlerin tamamında Airbnb'den ayarladığım evlerde konakladık. Hepsi inanılmaz güzel lokasyonlarda, oldukça şık evlerdi. Şehir dışındaki oteller yerine, bir servet bayılmadan şehrin göbeğinde kalma fikrini sevdiğim için de uzun süredir tek tercihim Airbnb oluyordu.

Gelgelelim ev sahibiyle saat 10:00'da buluşmak üzere anlaşmış olmamıza rağmen, kapıda yarım saat beklememize rağmen gelen giden olmuyor. Ev sahibini telefonundan arıyorum; kapalı!


Çıldırmış halde kendisine mesajlar attıktan sonra, Airbnb'ye upuzun bir e-mail döşüyorum. Geriye yapılabilecek tek şey kalıyor: Yakınlarda bir yerlerde oturup beklemek.

Via del Corso'yu kesen ara sokaklardan birine oturuyoruz, kahvaltı niyetine panini sandiviçler söylüyoruz. Kesmiyor, birer de şarap siparişi veriyoruz. Nasıl olsa tatilde ve Roma'dayız, kahvaltıya şarap eşlik edebilir.

Şarapla bizim keyfimiz yerine gelmişken, ev sahibinden mesaj geliyor, anahtarları Via del Corso'da bir mağazaya bırakmış. Koşa koşa anahtarları teslim alıyorum, eve yerleşiyoruz.


Ev Via Di Gesu Maria'nın üstündeki lokasyonu ve iç tasarımı ile şahane, gelgelelim oldukça özensiz bir şekilde bırakılmış: yeterince temiz değil, nevresim takımı ve havlu yok!!

Bu noktada Airbnb'yi müşteri memnuniyeti konusunda takdir etmem gerekiyor. Çünkü şikayetimi ilettiğim anda, nevresim ve havlu bedeli olacak tutarını, ödediğim ücretten mahsup edip iade ettiler ve ayrıca özür mahiyetinde, bir sonraki seyahatim için hiç de fena olmayan bir meblağ hediye çeki verdiler.

Hala bilmeyen kaldı mı emin değilim; ama Airbnb nedir? diye sorarsanız; Airbnb evini misafirlere kiralayan kişileri organize eden bir web sitesi. Airbnb'ye üye oluyorsunuz, (benden hediye çeki kazanmak için tık!) daha sonra ister evinizin tamamını ya da bir odasını günlük olarak kiraya veriyorsunuz, isterseniz de seyahatlerinizde dilediğiniz lokasyonda ve dilediğiniz bütçedeki bir evi veya odayı kiralıyorsunuz.

Her telden ev bulmanız mümkün, uçuk fiyatlara tasarım ve mimari harikalar da var, oldukça uygun fiyatlara başınızı sokabileceğiniz bir dam da...

Bugüne kadar New York, Berlin, Sopot, Varşova ve Krakov'da pek çok Airbnb evinde kaldım. Tek başıma seyahat ediyorsam, oda kiralamayı tercih ediyorum. Çünkü ev sahibi ve evde kalan diğer kişilerle sohbet etmek, onlardan şehre dair bir şeyler öğrenmek oldukça keyifli oluyor. Annem veya sevgilimle seyahat ederken ise, daha rahat olmak için bütün evi kiralamaktan yana oluyorum.

En çok sorulan soru şu oluyor: Güvenli mi? Daha önce konaklayanların yazdığı yorumları dikkate almanızda fayda var. Şahsen ben hiç yorumu olmayan bir evde kalmam. Diğer yandan bütün bu süreç boyunca Airbnb ev sahibi ile sizin aranızda bir köprü vazifesi görmesinin yanı sıra, kontrolü de elinde tutuyor. Kiraladığınız yer ile ilgili ilk 24 saat içinde herhangi bir sorun bildirdiğiniz takdirde, ev sahibine hiçbir ödeme yapmıyor ve size benzer özelliklere sahip bir konaklama ayarlıyor. Ev sahibiyseniz de, evinizde oluşabilecek her türlü hasara ilişkin güzel bir sigorta yapıyor.

Eğer "Her gün nevresimim değişsin, elimin altında SPA olsun, oda servis gelsin gitsin." taraftarıysanız, Airbnb hiç sizin tarzınız değil. Ama otel odası değil, daha samimi, daha sıra dışı bir yerde kalmak istiyorum derseniz, dilediğiniz tarzda bir evi mutlaka bulursunuz.

Bu arada, geçenlerde bir isimsiz yorum vardı blogta, sesimi merak ediyordu. O sırada blogta hiç video olmadığını fark ettim ve o yorumdan ilham alarak birer dakikalık kısa videolar çektim bu seyahatte. Çok amatörler kabul ediyorum; ama değişiklik her zaman iyidir :)

Buyrun Roma'daki evimiz huzurlarınızda:



Seyahatle kalın!

3 yorum:

S dedi ki...

bazı özelliklerine bayılıyorum. kendime yakın görüyorum seni bu gibi anlarda, ve bu hiç görmediğim (kesin adanada defalarca kez karşılaşmışızdır gerçi lise yıllarında, ama şahsen bir görüşmeden bahsediyorum) bir kadına karşı iyice içim ısınıveriyor. geçen sene, ben de anneme doğumgünü hediyesi olarak uçak bileti almış, sonra onun elinden tutup onunla stockholme gitmiş, airbnb'den kiraladığım evde kalmıştım annemle.

ne kadar güzel bir kadınsın sen sezen. ve bu kadar güzel kadınları çok seviyorum. ki güzellik burada, fiziksellikten çok daha derin bir anlam taşıyor, ki zaten biliyorsun.

sabah sabah, yazını okumak yine bana enerji verdi. bunun için çok teşekkür ediyorum :) ve seni çok çok öpüyorum.

Urfadan Sevgiler,
Sevgican

Adsız dedi ki...

sesini merak eden bendimmm.
tam hayal ettiğim gibi ne tatlıymış. çok teşekkür ederim.

Elif Sude

zillosh dedi ki...

Sevgicanım,

Bazı şeylere cevap yazmayı, yazacağım cevabın yeteri kadar güzel olamamasından korktuğum için ertelemek gibi bir huyum var. Bunu çok sık yapıyorum. "Mükemmel iyinin düşmanıdır" sözünü doğrulayarak... Bu yorumun da onlardan biriydi.

Belki defalarca birbirimizin yanından geçtik, belki aynı mekanlarda oturduk Adana'da kesişmedik. Sonra taşındık, sonra blogger ile kesiştik. Gerçekten bazı şeyleri çok yakın arkadaşlarımdan bile daha çok seninle aynı düşündüğümüzden eminim. Konuşmadan bile seviyorum seni! İyi ki varsın, umarım gerçekten kısa zaman içinde bir yerlerde bir kahve ile kesişiriz. Dünyanın neresindeysen oraya kocaman öpücükler

Pinterest'im

Instagram'ım