06 Ekim 2014

Kadın olmak büyük boy Big Mac yerken de 36 beden olmanın hesaplarını yapabilmek demek.

"Bu gün sırtımızda ok taşımıyoruz ama yine de her şeye yetişebilmek, sosyal hayatta var olabilmek, doğru adamı bulabilmek, aşkı idare edebilmek, kariyerimizde iyi bir yere gelebilmek ve 36 beden pantolon içine sığabilmek için savaşır gibi mücadele ediyoruz."

Tuğçe Özcan, bir kadın dergisinde kendisiyle yapılan bir söyleşideki bu cümlesiyle radarıma girmişti. Kitabının adına da -Amazon Kadınlar Kulübü- bayılmıştım. 



Savaşır gibi mücadele etmekten hem yorulduğum hem de sıkıldığım, bayram tatili vesilesiyle koşa koşa İstanbul'dan uzaklaştığım günlerde, güneşin altında sere serpe keyif çatarken bana eşlik etmesi için almıştım kitabı. Oldukça keyifli ve hafif bir kitap çıktı, şöyle bir kaç sayfa okuyayım diye açtığımda, ben daha İstanbul'dan uzaklaşmadan önce bitiverdi.

Kitabımızın başkahramanı "Bir ev ve iş bulacağım. Kendime tek başına bir dünya kurup kendi ayaklarımın üstünde duracağım. Ben kendi ayakları üstünde duran, güçlü, seksi, stil sahibi bir kadınım." diyerek ailesiyle mutlu mesut yaşadığı Bursa'dan kalkıp İstanbul'a geliyor. İlk önce hayalindeki eve kafasındaki bütçe ile sahip olamayacağı ile yüzleşiyor. Onu bulduktan sonra, sıra iş, sevgili ve yeni arkadaşlara geliyor. Tabii bu arayışta kilo vermeye ve harika görünmeye çalışmak da çok enerjiye mal oluyor. Kızımız sürekli hayaller kuruyor, sonra hayal ettiklerinden bambaşka şeyler yaşıyor. 

Yer yer "Aaa aynı ben" diye gülümsedim,  başkahramanımızın hayalperestliği karşısında kahkahalar attım. Benim artık sıkılmaya başladığım hayat tarzının, başkalarının "hayali" olduğunu hatırladım. Her ne kadar sonu, kitabın o yağ gibi akışını bozacak ve yapaya kaçacak biçimde mesaj verme kaygısı taşısa da, bu kitap, bayram tatili dönüş yolculuğunuz için oldukça güzel bir eşlikçi olabilir.


Her zamanki gibi kitaptan ev sevdiğim kısımlar:

Hayatta yapılacak bir sürü hata, pişman olunacak bir yığın şey, kahkaha krizine girmek için onca neden ve başını döndürecek bir sürü içki varken neden bir önceki günü copy paste yaşayalım ki?

"Seyahat engeli olmayan, 22-35 yaşları arasında, görünüşüne ve fiziğine önem veren, prezentabl bayan eleman aranıyor. Not: Tecrübe aranmamaktadır." Aradıkları elamanı hangi pozisyonda becermek istediklerini yazmamışlar bir tek. Kadınları geri zekalı yerine koyan böyle sayısız ilana denk geldikten sonra artık umutlarım tükenmek üzere.

Gerçekten de mevzu iş bulmakla bitmiyormuş. Önce iş bulmak, sonra o işte tutunabilmek, işyerinde kendine çevre edinebilmek, her gün ama her gün tarzına sadık kalarak giyinebilmek, giysilerin içine sığabilmek, mesai bitimine kadar topukluların içinde durabilmek, mesai bitiminde bir miktar sosyalleşebilmek, ofisteki iyi insanlarla kötüleri birbirinden ayırabilmek, mobbinge katlanabilmek, şişkin egoları görmezden gelebilmek ve maaş gününü beklemek için peygamber sabrına sahip olmak gerekiyor.

Sigortasız çalıştığımı öğrendiğimden beri yaşlılığımı düşünmeden edemiyorum. Benim hayalimdeki yaşlılık Hot in Cleveland'daki Elka gibiydi. Bembeyaz saçlarımı cool bir görünüm vermek için hafif grileştirecektim ve güzel elli ömürlük erkeğimle Beyoğlu'ndaki İnci'de profiterol yiyecektim. Sonra birlikte tansiyon ölçtürmeye gidecektik. Ve her bahar 399 euroluk Avrupa turlarına katılacaktık. Yaşlılık için bile hayallerim var ama yaşlandığımda bir emekli maaşım olmayacak. Oturup hayallerimi yerim artık!

Çok güzel, anne, fit, şık bir evi, yakışıklı bir kocası, selülitsiz bacakları, bitmek tükenmek bilmeyen sabrı ve topuklu çizmeleri var. Onun sahip olduklarının yarısına bile sahip olduğumda eminim yaşlanmış olacağım.

Bir de bu reklamın hastasıyım, son zamanlarda izlediklerimin en iyisi, o yüzden paylaşmadan geçemeyeceğim:


Keyifle kalın!

4 yorum:

Aybeniz Akkaya dedi ki...

Kitabı çok merak ettim ya.Teşekkürler. :)

Begüm dedi ki...

Bayram tatilinde katıldığımız turdaki 60 yaş üstü arkadaşların hepsinin ortak bir tavsiyesi vardı;
İnsan gençken çok çalışmaktan kendine hobiler edinemiyorsa, yaşlanıp emekli olunca yapacak bir şeyi olmadığı için çok sıkılıyor, ne yapıp edip hobi edinin :))

Gamze Esra Ersöz dedi ki...

Bu kitabı hemen okunacak kitaplar listeme ekledim.

zillosh dedi ki...

Aslı ve Gamze,
Olağanüstü edebi bir eser beklemeyin, ama okurken eğleneceğinizi umuyorum.

Begüm,
Ne güzel bir tavsiyeymiş bu. O kadınların hepsine bayıldım. Paylaşımın için de kocaman teşekkür! Şimdiden blog, fotoğraf ve seyahat ile emekliliğime yatırım yapıyorum o zaman :))

Pinterest'im

Instagram'ım