08 Ekim 2014

Sığacık Kadınlar Pazarı

Her ailede genetik olarak geçen bazı şeyler vardır ya, benim ailemde anne tarafında böyle kuşaktan kuşağa aktarılan bir özellik var: Pazar tutkusu.

Sebze meyve pazarı, eskici pazarı, kıyafet pazarı hiç fark etmez, hepsine bayılırız. 

Cumartesi ve pazar sabahları annemin beni uyandırmak için harika formülüdür hatta bu: "Sezo kalk, pazardaki her şey bitecek." cümlesini duyduktan beş dakika sonra kapıdan çıkmaya hazır olurum.

Başka hiçbir mağaza, manav, market benzeri konsept bizi pazar kadar heyecanlandırmaz. Sebebini bilmiyorum. Belki kalabalığın içinde en işe yarar parçaları seçme yeteneğimizin yüksek olması, herkesin "Ay bu pazarda hiçbir şey yok." dediği yerlerden, göreni şaşkına çevirecek güzellikte şeyler bulma yeteneğimiz, belki ortamını sevmemiz, belki de o karmaşadaki, satıcı diyalogları ile pazarlık ritüelinden hoşlanmamız.


Ama genetik olduğundan eminim. Yıllar sonra bir akrabam ile tanıştım; Yıldız Teyze. Kırk derece ateşle yatarken, dünya tatlısı eşi hiçbir restoran, hiç bir alışveriş ile kendisini otel odasından çıkmaya ikna edemezken, kurulan bir pazardan haberdar olması ile derhal yollara düşmesinin hikayesi, bu tutkunun genetik olduğunu gösteren kanıtlarımdan bir yenisi. Eşi havacı, oğlu pilot olmasına rağmen, uçağa binmeyi yıllardır reddetmesi inadını da, bizim annemle tutkunu olduğumuz Roma pazarı Porto Portese'ye gelmek için kırma kararı vermesi de öyle...


Bu pazar merasimlerinin bir parçası olarak, Teos'ta geçirdiğimiz her pazar günü, Bademler Köyü'nün yolunu tutuyoruz. Bu hafta bayram nedeniyle Bademler Köyü pazarı kurulmadığından, Sığacık'ta pazar günleri kalenin içinde kurulan Sığacık Kadınlar Pazarı'nın yolunu tuttuk.

Bu pazarda, sebze ve meyve kadar, kadınların el işleri de bulunuyor. Çok yaratıcı ve neşeli parçalar yakalamak mümkün. Benim favorilerilerim, acı biber reçeli, taşların üstü boyanarak yapılan magnetler ve kilotlu çoraplardan yapılan yaşlı teyze bebekleri oldu.







Buraya yolunuz düşerse, pazardan sonra kalenin içindeki daracık sokakları gezmeyi ve daha sonra marinada güzel soğuk bir bira eşliğinde dinlenmeyi unutmayın.









Keyifle ve keşifle kalın!

9 yorum:

Adsız dedi ki...

Çok güzelmiş. Bir edebiyat öğretmeni olarak pazardaki yazıların düzgünlüğüne de ayrıca hayran kaldım.

S dedi ki...

Sevgili Sezen,

Acaba akraba olabilir miyiz ? Aynı genden bizim ailede de var da. Her gittiğim şehirde, ilçede, ilk sorduğum soru benim personele: buranın pazarı hangi gün kuruluyor? Ve hatta, dün konaklı pazarına gittim öğleden sonra, takım elbisem ve topuklu ayakkaplarımla ^.^ gerçekten aklımı yitiriyorum söz konusu şey pazar olunca.

Çok güzel bir pazarmış bu arada. Zaten ege taraflarındaki pazarların hepsi çok güzel oluyor genelde. Fotoğraflara da bayıldım. Gittikçe daha güzelleşiyor fotoğrafların, farkında mısın bilmiyorum ? :)

Alanya'dan sevgilerle,
Sevgican.

Ebygale dedi ki...

ne kadar renkli ve güzel bir pazarmış, bu karelerle bize sunumun için teşekkürler;)

sebuş dedi ki...

Sezencim! genetiğine vurulduğum bu pazar beni benden aldı, o çoraptan yapılan şaheser ve taşlarla yapılan magnetlere hayran hayran bakakaldım:)
Yine her zaman ki gibi çok renkli ve enfes bir blog yazısı olmuş emeğine sağlık!
öperim.

Şirin dedi ki...

Sevgili Sezen
Gördüğüm kadarıyla memleketimi beğenmişsin
Diğer gelişlerinde babamın yanına sanat Bahçesine uğramanı (kendisi meşhur bir heykeltraştır) bahçeköyde ailemin evinede gitmeni tavsiye ederim Dağın başında güzel bir köy Görmüş olacaksın
Mutluluklar sana
Şirin

zillosh dedi ki...

Sevgili Şirvan,

Ne güzel bir şey bu, herkes kendi ilgi ve alanına giren şeyleri ilk fark ediyor. Sen söylediğinde daha dikkatli baktım ve kesinlikle hak verdim. :)

Sevgicanım,

Bence kuzen ilan edebiliriz birbirimizi. Hiçbirini hayata geçiremediğimiz planlara Beşiktaş pazarını da ekleyelim o zaman :) Hahah bayıldım, ilk soruna! ve çok teşekkür ederim, fotoğraflara ilişkin söylediklerin de beni acayip mutlu etti :))

Ebygale, asıl ben yorumun için çok teşekkür ederim, sevgiler.

Sebuşcum, ben de onlara taptım. Heykeli taşıyabilecek yerim yoktu, valizim tıka basa yiyecek dolu döndüm; ama magnetlerden aldım. Bana adresini maillersen sana yollayayım bir tane :)

Şirincim,
Çok beğendim gerçekten. Benim babam da o civarlara taşındı zaten her emeklinin dilinde olanı hayata geçirdi, ege kasabasında emeklilik... O yüzden elbette tekrar yolum düşecek ve çok mutlu olurum. Bahçeköy ve Sanat Bahçesi'ni araştıracağım. Bana bulabileceğim şekilde de tarif eder misin?

Sevgiler

ŞİRİN dedi ki...

Sezenciğim
Seferihisar merkezde salyangoz heykelinin arka tarafında kalıyor zaten kime sorsan gösterir.bahçeköyüde zaten sanat bahçesine gidince babam seni götürür oraya bizim evide görmüş olursun ailemi görmüş olursun seni görmekten mutluluk duyarlar orada olursam bakarsın beni de görürsün:) soracağın bişey olursa haber veririsin bana sağlıcakla kal:)

sebuş dedi ki...

Gönlü zengin arkadaşım teklifin yetti bana almış kabul ettim kendimi çok mersi çok mersi..
Kucak dolusu sevgiler ve öpücükler...

zillosh dedi ki...

Şirincim, sanıyorum ancak önümüzdeki baharda tekrardan yolum düşer o taraflara, ama mutlaka bulacağım! Çok teşekkür ederim :)

Sebuşcum, severim seni, öpücükler :)

Pinterest'im

Instagram'ım