04 Nisan 2014

Tembel Kızın Mutfağından: Elmalı pancake, Burçaklı supangle, Kabaklı makarna, Havuçlu pilav

Ailemdeki kadınlar yemek konusunda o kadar yetenekliydi ve o kadar zevkle yemek pişiriyorlardı ki, kocaman bir kız olduğumda bile mutfağa girip yemek pişirmek veya pişirene yardım etmek gibi bir görevim olmadı; ama hep leziz yemekler yedim.

Bu yüzden sanıyorum, onlardan ayrı evde yaşamaya başladığımda da, hiçbir zaman evinde her gün yemek pişen, pazara, markete gidip dolabını tıka basa dolduran kadınlardan biri olmadım.

Ama son zamanlarda, dışarıda yediğim pek çok şeyin, ucuz malzeme ile yapılmış zevksiz sunumlar olmasından ve hak ettiğinden kat be kat fiyatlandırılmasından sıkılmaya başlayıp, minik minik mutfak denemeleri yapmaya başladım.

Çok zaman almayan ve bulunması zor malzemeler içermeyen tariflerden yana gidiyorum ve malzemeler güzel olunca, ne yaparsan yap ortaya lezzetli bir şey çıktığını fark ettikçe şevkleniyorum.

Bu aralar denediklerim huzurlarınızda:

Elmalı Pancake

2 adet elmanın kabuklarını soyup, çekirdeklerini çıkardıktan sonra halka halka dilimliyorsunuz. Sonra 2 bardak su, 2 yemek kaşığı toz şeker ve 1 paket vanilya ile bu elma dilimlerini pişirmeye başlıyorsunuz.

O sırada, 3/4 su bardağı un, 3 yemek kaşığı toz şeker, 1 tatlı kaşığı kabartma tozu, 1 paket vanilya, 1 yumurta, 1/4 su bardağı süt ve 1 kaşık margarini güzelce blendarda çırpıyorsunuz. Tavaya fırça ile ayçiçek yağını sürüp, bu karışımdan iki yemek kaşığı tavanın ortasına koyup, önlü arkalı pişirerek, bütün karışımı bitiriyorsunuz.

En sonunda kaynayan elmaları da tavada bir üst alt çevirip, üzerlerine tarçın dökerek servis ediyorsunuz. Mükemmel bir kahvaltı oluyor.

Sadece ben pancake'lerimi yuvarlar yapamadım. Bunun bir formülü varsa, nolur benle paylaşın! :)


Zeytinyağlı Havuçlu Pilav:

Bol tereyağlı olmazsa pilav yemem diyenler, bu tariften uzak dursun, hafif bir pilav isteyenler buyursun.

2 veya 3 tane havucu (tarifte 3 yazıyordu, ama ben rendelemekten sıkıldığım için iki tanesi yeter kararını verdim) rendeledikten sonra, 3 yemek kaşığı zeytinyağı koyduğunuz pilav tenceresinde kavuruyorsunuz. Ardından 2 su bardağı jasmine pirinci güzelce yıkadıktan sonra tencereye ekliyorsunuz, üzerine 2 çay kaşığı toz şeker, 2 çay kaşığı tuz ve 3 bardak sıcak su ekliyorsunuz. Karıştırdıktan sonra kapağını kapatıp, bütün suyu emene kadar önce yüksek, sonra kısık ateşte hiç karıştırmadan pişiriyorsunuz.

Zeytinyağlı olduğu için sıcak veya soğuk yiyebilirsiniz.


Kabaklı Makarna veya Makarnalı Kabak:

En tembel, en uydurmasyon, en sevdiğim ve en sağlıklı tarif. Kabakları soyduktan sonra güzelce haşlıyorsunuz ve dilimliyorsunuz. Makarnanızı da sade olarak pişirip süzdükten sonra, kabaklarla karıştırıp, üzerine nane ve dolmalık fıstık ekliyorsunuz. Ben kabağı o kadar çok seviyorum ki, tabağımda makarna kadar kabak oluyor.

Hem doyurucu, hem sağlıklı...


Burçaklı Supangle:

Marketten hazır supangle alıyorsunuz, bir paket de Burçak bisküvi.
Supangleyi pakette yazan tarife göre pişiriyorsunuz. Bardakların dibine, burçak bisküvi yerleştirip kahve ile ıslatıyorsunuz, sonra üzerine pişirdiğiniz supangleyi döküp soğumaya bırakıyorsunuz.

Ben her çeşit pudingi de yaparken, dibine mutlaka kek veya bisküvi koyuyorum, çok güzel oluyor. Kase yerine de minik su bardağı veya viski bardağı kullanıyorum. İnsan yerken sıkılmıyor, küçük porsiyonlar oluyor.

Zeytinyağlı Pırasa:

En sevdiğim zeytinyağlı yemek bu galiba benim. Üstelik de hazır satılan pırasalardan kullanınca, hazırlaması çok kolay oluyor.

1 adet orta boy soğanı minik minik, 2 havucu halka halka doğradıktan sonra, 2 yemek kaşığı sıvı yağda bunları biraz pişiriyorsunuz. Bu sırada biraz şeker ve tuz da ekliyorsunuz. Ardından yarım kilo, halka halka doğradığınız pırasaları da tencereye ekliyorsunuz. 2 bardak da sıcak su ile birlikte 1/4 bardak pirinci de ekledikten sonra, pişmeye bırakıyorsunuz. Piştikten sonra, yarım limonu da üzerine sıktınız mı, zeytinyağlı pırasanız hazır.



Siz benim sağlıklı yemeklerimi okurken, ben de Adana yolları tutuyorum.
Biraz bakım, biraz kebap, biraz tembellik, biraz şımarıklık zamanı...

Lezzetle kalın!

6 yorum:

Gökkuşağı Dosyası dedi ki...

Hepsi nefisss görünüyor, ellerinize sağlık!;)
Pancakeleri yuvarlak yapmak için tavaya çelik halka kalıplardan koyup, karışımı içine dökebilirsiniz. Dibinden sızmaması için azıcık bastırırsınız kıvamını bulana kadar. Pasta, yemek malzemeleri satılan yerlerden çeşitli çaplarda bulabilirsiniz...
Ayrıca isterseniz şekilsiz pişirdikten sonra da bu kalıplarla keserek kenarlarını düzleyebilirsiniz... Omlete falan da olur..
Sonra bu omletleri ya da pancakeleri üst üste dizip, aralarına tatlı ya da tuzlu pek güzel şeyler doldurabilirsiniz..;)
Sevgiler.

sebuş dedi ki...

ellerine sağlık hepsi de güzel görünüyor, mutfak işi deneyim işi, deneyimlemeden olmuyor, insan yapa yapa maharet kazanıyor, bide ben şuna inanırım, zorunluluk değilde severek ve zevk alarak yaptığın bir işin sonucu asla kötü olmaz, sevgini katıyorsun çünki:) hımm havuçlu pilavı görünce canım sebzeli pilav çekti, bezelye, patates ve havuçları küp küp doğrayıp buharda haşladıktan sonra bu sebzeleri pirinç pilavına katarakta pişirebilirsin,, benden bir tavsiye; zeytinyağlı pırasayı birde saçlalı dene,(ipucu:eğer pirincini pırasalar biraz piştikten sonra eklersen pirinçler daha diri kalıyor vede güzel görünüyor)
Adana'dan bol dopingli dönmen dileğimle,,

cecilia dedi ki...

seviyorum böyle pratik tarifleri üstelik hepsi damak zevkime uygun, havuç, kabak çalışan bir kadın olduğum halde buzdolabımdan eksik olmaz, "sebze candır"la bitireyim, sevgiler..

zillosh dedi ki...

Eylülcüm,

Çok teşekkür ederim, bundan sonraki pancakelerimin tipini kurtardın :)) en kısa zamanda ediniyorum o çemberlerden...

Sebuşcum,
Sen de on parmağında on marifet olanlardansın valla! ikisini de deneyeceğim :))

Cecilliacım,
Aynen sebze candır, vegan olmaya kalksam mı düşüncelerimin yerini, "mümkün olduğunca çok sebze tüketeyim"e bıraktım ben de :)

Sevgiler

pazariseverim dedi ki...

vallahi 29 yaşımdayım, 100 yıldır yalnız yaşıyorum. çok yakında da evlenıcem, daha blenderın ne işe yarıdığını bilmiyorum. hesap et :) sen yine baya iyi durumdasın olsun :)

Unknown dedi ki...

hepsi harika gorunuyor!

Ben pancakeleri yaparken pancake karısımını corba kepcesi ile dokuyorum kızgın tavaya. O zaman yuvarlak oluyor.. ;)

benim tarcınlı pancake tarifime bakmak istersen:

http://lifewithhk.blogspot.com.tr/2012/05/ogrenci-isi-yemek-tarifleri-tarcnl.html

bir de benim de kabaklı / ızgara sebzeli makarnadan tut zeytinyaglılara kadar pratik "hamarat kız" tariflerimin oldugu ve kesfettigim yerleri iceren bir yemek bolumum var :) /bakmak istersen:

http://lifewithhk.blogspot.com.tr/search/label/yemek

sevgilerle..

Pinterest'im

Instagram'ım