05 Aralık 2014

Vestfalya Eyaleti'nde Yılbaşı Pazarları -2: Lüner Weihnachtsmarkt

Dışarıda hava soğukken yataktan dışarı çıkasım kesinlikle gelmiyor; yatakta pofuduk yorganın içinde bir kaç defa döndükten sonra mutfaktan gelen kahve kokusunun cazibesine dayanamayarak ayaklanıyorum.


Eve ilk geldiğimde kapıdaki paspası görüp kahkahalar atmıştım. Mutfağa girdiğim anda paspasın aksine, somondan pastırmaya yok yok bir kahvaltı masası ile karşılaşıyorum. Keyifli bir kahvaltıdan sonra, Lünen'in yolunu tutuyoruz.

Lünen, yine Vestfalya eyaletinde, Lippe Nehri'nin kıyısında bir kasaba. Ve Unna Bölgesi olarak anılan kısımdaki en büyük kasaba.

Ben Almanya'da bu güne kadar hep büyük ve havalı şehirleri gezmiştim, kasaba denildiğinde de aklıma bizim kasabaların biraz daha temiz ve modern versiyonu geliyordu. Bu yüzden oldukça şaşırdım. Almanya'daki diğer eyaletleri bilmiyorum; ama bu eyalette her kasaba şehir ile benzer imkanlara sahip. Kapalı yüzme havuzundan, alışveriş merkezlerine kadar her şey var.

Üstelik bizim merkeze yaklaştıkça artan emlak fiyatlarımızın aksine, burada ses ve caddeye yaklaştıkça fiyatlar düşüyor.




Lünen'de beni en çok şaşırtan şeylerden birisi de otoparktaki kategorilendirme oluyor. İlk kat kadınların park yeri. Asıl sebebi güvenlikmiş, bu kısım düzenli olarak izleniyor ve kendinizi güvende hissetmediğiniz zamanlarda polisi çağırmanız için bir dokunuş yetiyormuş. Bence topuklularla yürümekten kurtarması, in çık fasılları ile uğraşmayı erkeklere bırakması yönünden de harika bir fikir.


Lünen'de kurulan Weicnachtsmarkt'ın yaş ortalaması diğerlerine kıyasla daha yüksek. Etkinlikler de çocuklar ve gençlerden ziyade bu yaş ortalamasına hitap ediyor.





Ben yaşlıların da hala sosyal ortama adapte biçimde süslenmesinden ve gezmesinden çok keyif alıyorum. Özellikle de güzelce giyinmiş, kolkola yürüyen yaşlı çiftlerin hastasıyım. Ama bu pazarda keyif almak için başka sebepler de var.

Bir kere Glühwein, diğer bütün pazarlardakinden daha kuvvetli. İçinde oldukça fazla miktarda rom var. Bir bardak ile ısınıyor ve gülmeye başlıyorsunuz.




Ayrıca, çok kalabalık olmadığı için, uzun bir sıra beklemeden, inanılmaz lezzetli Bratwurst'a da kavuşabiliyorsunuz.




Diğer Noel pazarlarından farklı olarak burada standların çoğu bahçe süslemeye yönelik ve burada gezerken "Keşke bahçeli bir evim olsaydı." diye defalarca hayıflandım.







Artık Glühwein ile ısınamayacak kadar üşüdüğümüzde, Cafe Extrablatt'a oturuyoruz. Birer kahve eşliğinde, bir de en güzelleri elbette Viyana'da bulunan; ama burada da oldukça lezzetlisini yiyebileceğiniz Apfelstrudel'ı mideye indiriyoruz.




İçimiz ısınınca tekrar sokağa çıkıp, Weihnachtsmarkt tezgahlarını karıştırmaya devam ediyoruz. Ben en çok kucağında "Yine mi Noel geldi?" diye isyan eden tavşanı seviyorum.






Sternengasse'de kurulan bu Lüner Weihnachtsmarkt 23 Aralık'a kadar açık. Bir de konseptle alakasız da olsa, Almanya'ya gelmişken olmazsa olmazlardan biri, kozmetik alışverişi yapmak. Hem seçenek çok fazla, hem de Euro 3 lira civarında seyretse de, hala her şey bizdekinden oldukça ucuz.



Evinize biraz yılbaşı coşkusu vererek kalın!

2 yorum:

Adsız dedi ki...

İçim açıldı, çok güzel resimler çekmişsin..

complete_the_sentences dedi ki...

Apfelstrudel, Glühwein, Bratwurst, neler diyosunuz ama?! Ağzım fena halde sulandı. Hele resimler harika! Şimdi sayfanızı eşime de göndericem, o da eski bi Hamburg'lu olarak azıcık yaşasın Weihnachten'i. Tekrar teşekkürler. :)

Pinterest'im

Instagram'ım