12 Temmuz 2010

Normal mi? Ne korkunç bir kelime!


Serseri Mayınlar - Mine Vaganti fragmanı
Yükleyen DevriMs. - TV dizilerini ve programlarını online izleyin.
Haftaya Serseri Mayınlar ile başlamış oldum. Gün boyunca uykusuzluğum bu yüzdendi; ama değdi. Aslında o kadar güzel şeylerden bahsetmiyor olmasına rağmen, nasıl beceriyorsa çok güzel bir ruh hali yaratıyor film. Bütün gün "Cinquantamila lacrime..." diye dolandım ortalıkta, yolun ortasında filmdeki gayler gibi dans etmek istedim, aklıma filmden replikler geldi gülümsedim.

Kuşaklardır makarna fabrikası işleten kalabalıkça bir İtalyan ailesinin etrafında dönüyor film. Filmin konusu değil asıl matah olan; çekildiği yerlerin, müziklerinin, repliklerin güzelliği... Bir de karakterler çoğu filmde olduğu gibi tek boyutlu değil, iyiler ve kötüler olaraka ayrılmıyorlar. Aynen hayattaki gibiler; herkes biraz iyi, biraz kötü. Bazen düşünceli, bazen bencil.



-Aşırı dozda spoiler içerir.-

Tomasso'nun (evin gay oğullarından biri) Roma'dan dört gay arkadaşının, gayfobik ailenin evine ziyarete geldikleri sahneler filmin en komik sahneleriydi, uzun zamandır hiçbir filmde bu kadar gülmemiştim.




Yukarıda gördüğünüz kadının kırmızı arabasına, arabadan inip diğer arabayı boydan boya anahtarla çizmesine, o da yetmeyince ayakkabısının topuğu ile aynasını da kırmasına ayrı bayıldım. Bunu ben de yapmak istiyorum, benim tepemi attıran ilk kişiye!

Kadının göz şekline ve bakışlarına, gay abi-kardeşin yandan gülüşlerine bittim zaten.


Repliklerden aklıma kazınanlar:

"Sen bi başkasının senin bir parçan olduğunu hiç hissettin mi? Hissetmediysen ne yaptığımı anlayamazsın".

- İş programının gerisinde kaldın yürü hadi.
- Sen de zeka olarak geri kalmışsın.
"Söyleyeceklerini yutup sessiz kalmak çok yorucu."

"Normal mi? Ne korkunç bir kelime!"

"Burası fahişe kokmuş!"

"Belki de aslında bazı şeyleri geride bırakma konusunda korkak olmamamız gerekiyor. Önemli olan bizimle kalır. Biz istemesek bile..."

- Hatalı da olsan kendin karar ver.
- Çünkü beyefendiler öyle mi yapar?
- Bunun beyefendilikle alakası yok. Mutlu olmak isteyen insanlar öyle yapar.



Özellikle de filmin en başından beri dikkat çeken babaannenin makyaj yaptığı sonra aynada kendisini izleyerek, yemesi yasak olan tatlılardan onlarcasını zevkle yiyerek intihar ettiği sahne vurucuydu.

"Bazen hayatta hatalar yapmamız gerekir ama önemli olan bu hataların kendi seçimlerimizin birer sonucu olmasıdır.

Çoğu zaman itiraflarımız suskunluk, isteklerimiz hayal, düşüncelerimiz muamma olur. İstediği gibi ölenler, ancak istediği gibi yaşayanlardır.

Çoğu zaman başkalarının istediklerini bizim istediklerimiz, başkalarının hayallerini bizim hayallerimiz olarak kabul etmek zorunda kalırız. o istekler ve hayaller ne kadar doğru olsa bile, insan bazen hata yapmalı, bu hatalar da kendi seçimlerinden oluşmalıdır.

Belki de bazen sırf bu yüzden, hata olduğunu bile bile yanlış kararlar veririz. İnsan olduğumuzu kendimizi hatırlatmak için..

En nihayetinde hayat.. Bazen ölümü soğuk bir namlu ucundan dilerken, pasta yiyerek ölebilme mutluluğudur."


Ve finalde Sezen Aksu şarkısı olduğunu daha önce bir yerlerde okumuş olmama rağmen, yine de bir gafil avladı beni Sezen Aksu. Nasıl dokundu içte bir yerlere: Başımı omzuna yaslamaya, hayata yeniden başlamaya... Bağında bahçende pınarlarında, içimi yıkamaya geliyorum.

İyi ki varsın Ferzan!

3 yorum:

eda bayraktar dedi ki...

Uzun zamandır bu kadar etkileyici bir final izlememiştim...bunda şarkınında payı var elbette...
son cümlene kesinlikle katılıyorum...
iyi ki varsın Ferzan!...

zillosh dedi ki...

Ferzaan bizi duy, daha sık daha sık içimizi aç :))

Unknown dedi ki...

Biz de haftasonu izleyebildik ancak... Gerçekten çoook güzel bir film...

Ben de bir film önerisinde bulunayım. Henüz izlemediysen Fatih Akın'ın Soul Kitchen... O da gerçekten izlemeye değer...

Pinterest'im

Instagram'ım