05 Nisan 2009

Gir Kanıma!


28. uluslararası film festivali benim sınavlarımla birlikte başlayıp sınavlarımla birlikte bitiyor olsa da, katılımcı oLmamam ihtimal dahilinde değil tabii ki! Dün İsveç yapımı fantastik bir filmle sezonu açmış bulunuyorum.

Bol miktarda kan ve vahşet olsa da, çok sevimli çok sakin bir film.

İsveç'te ormanlık bir alanda, karla kaplı küçük bir kasabada geçiyor. 12 yaşındaki Oscar, okulda "domuzcuk" lakabı ile aşağılanan, dövülen, dünya güzeli bir çocuk. Sakin karakterinin altında, inanılmaz bir nefret besliyor insanlara karşı. Cebinde hep bıçak taşıyor, gazeteden katillerin haberlerini kesip onları bir defterde topluyor...

Hemen yan dairelerine taşınan Eli de 12 yaşında. Ama onun durumu Oscar'dan çok farklı. Eli hep 12 yaşında, kan bulabildiği sürece de hep 12 yaşında kalacak. Çünkü o bir vampir!

Oscar ile Eli arkadaş oluyorlar ve hatta sevgili! Oscar'ın "Biz çıkalım mı?" sorusuna, Eli'nin "Olmaz çünkü ben kız değilim,vampirim!" cevabı vermesi üzerine Oscar'ın "Tamam sadece istemiyorum da diyebilirdin!" demesi gibi gayet güldüren sahnelerde var filmde. Oscar okul- ev arası mekik dokurken, Eli de bir yandan insanların kanını içip onları öldürüyor.

Eli ile "kan kardeş" olmak isteyip elini bıçakla kesip, kanlı elini Eli'ye uzattığında Oscar gerçekle yüzleşmek zorunda kalıyor.

Oldukça fazla ödülü de var filmin:

2008 Avrupa Fantastik Film Festivalleri Federasyonu: Altın Méliès (En İyi Avrupa Yapımı Fantastik Film), Tribeca En İyi Kurmaca Film
2008 Kopenhag (NATFilm) Eleştirmenler Ödülü
2008 Göteborg En İyi Film; En İyi Görüntü





IKSV tanıtımı:


Tatlı gençlik filmlerinin en kanlısı, kanlı vahşet filmlerinin en sevimlisi. Newsweek, New York Post ve Washington Times'ın yanı sıra Roger Ebert'in de 2008 seçkilerinde yer alan film, on iki yaşındaki Oskar ile sonsuza dek on iki yaşında kalan esrarengiz komşuları, vampir Eli'nin sıradışı ve benzersiz arkadaşlığını, gençlik, dışlanma ve bağlılık temalarıyla yoğuran, huzursuz eden, karanlık ama bir o kadar da yumuşak bir korku fantezisi.
Yönetmen
Tomas Alfredson
Oyuncular
Kåre Hedebrant, Lina Leandersson, Per Ragnar
İsveç, 2008
35 mm / Renkli / 114'
İsveççe; İngilizce ve Türkçe altyazılı

Hiç yorum yok:

Pinterest'im

Instagram'ım