22 Haziran 2010

Küçük Aptalın Büyük Dünyası

Aylar önce Deep Talk'a konuk olan Cem Mumcu birkaç blogger'ın romanlarının yayınlanacağı havadisini vermişti. Sonra "dizüstü edebiyat" olarak anılan bu serinin ilk kitabının Pucca'dan geleceğini de öğrenmiş olduk. Veee kitap raflardaki yerini alır almaz, ben de gittim kitabı aldım.

Kitabın kapak tasarımı muhteşem!
Blog yazarının roman yazarı olma fikri zaten ayrı bir muhteşem! Myspace sayesinde ünlü olan müzisyenlere, artık Blogger sayesinde ünlü olan yazarlar ekleniyor. Ve biz de hep aynı kişileri okumaktan kurtuluyoruz böylece.

Gelgelelim, blog halini pek sevdiğim Pucca'nın roman hali bende gitmedi. Blog'da arada sırada birer doz olarak aldığım esprili, eğlenceli cümleler yığını, roman formatında almaya kalktığımda çok sıradan, çok konusuz kaldı. Ortalama bir işte çalışan kadın, gayet sıradan bir ilişki yaşıyor, en aksiyonel yanı yeni sevgilisinin eski sevgilisinin kankası olması... Çok daha güzel bir chick-lit örneğinden bahsederken "Türkiye'de türevlerine pek rastlayamıyoruz, ya gençleri yazdıklarını sanıp bizden çok alakasız bir hayat anlatıyorlar, ya da dili veya konusu fazla zayıf kalıyor." demiştim, bu onlardan biri olmuş.

"Karnımın içindeki tenyalar kolbastı oynamaya başladı" gibi benzetmeler blogta yirmi satırlık yazının içinde eğlenceli gelirken, 35o sayfalık romanda zorlama geldi. Üstelik de özellikle twitlerinde baş gösteren ve bayıldığım sivri ve bel altı dili epey incelmiş kalmış romanda.

"Dili incelmiş olsa bile hatunun anlatımı şahane, ama içerik boş kalıyor. Keşke kurgu yazsa, ne harika şeyler çıkar." diye düşündüm. Ne yapayım, sıradışı hayatlar yaşayan insanlara obsesif biri olarak, bu kadar sıradan bir hayata gerçek hayatta bile tahammül edemezken, romanda nasıl edeyim? Gelgelelim benzetmeleri, iç sesleri o kadar şahane ki hatunun okurken "Deli karı, bi tanesin!" diye mırıldandığım bile oldu.

Evde ne zaman romanı elime alsam sıkıldım bıraktım; ama dolmuşta metroda filan eğlene eğlene okudum. Chick-lit'ten bile daha hafif ve eğlenceli bir şeyler arıyorsanız bu romanı atlamayın derim, yolculuklarda ve güneşlenirken pek iyi gider.


Romanda bayıldığım cümleler:

" Erkekleri karşıdan yürürken smokinli hayal ediyorum. Biraz daha yaklaştıklarında hoop ellerine bir çocuk, az daha gelince Tansaş alışveriş arabası ile görmeye başlıyorum."

" Şu dünyaya geliş amacım zaten evlenmek. Öyle kariyer yapayım gibi bir derdim yok, biliyorum ki memelerim sarktığı zaman kariyerim de bitecek."

"Çocukken her şeyi büyüttüğümü zannederdim, ama büyüyünce de hiçbir şey küçülmüyor sanki!"

"Ayrılık acısına çare olan maddeleri sıralayan Cosmo dergilerinin ise, götüme kaçan ücretleri dışında hiçbir faydaları olmuyor maalesef. Kursa gidin yeni ortamlara girin falan diyorlar mesela, nasıl olacak bunlar? Zaten sabah dokuz akşam sekiz bir işim var, sadece bir gün izinliyim. O izinli olduğum gün de kaşımı bıyığımı mı alayım, yoksa şarap tadım kurslarında entellektüel ama koltuk altı kıllı kadın seven adam mı arayayım?"

" Televizyondan bir şey öğrenmeye çalışan zihniyeti zaten anlamam. Abi o kutudan ne diye bana bilgi vermek için o kadar zorlarsın? Bence televizyon, eğlence demek. Gece dışarı çıkmak gibi bir şey. Ben hiçbir klüpte DJ'den bana hayatın anlamını öğretmesini, bilgi vermesini beklemiyorum."

" Ne zaman su gibi, ilik gibi, taş, böyle göğüs kaslarında krem şanti yalayacağın, sırtında koala gibi yaşayacağın, bebek gibi yüzü olan tiplerle karşılaşsam, altımda ev pijamam, yağlı saçlarım, az önce yedi travestinin tecavüzüne uğramış gibi duran sıfatımla oturuyorum."

" Şu hayatta öğrendiğim şeylerden biri: Ne bok yersen ye, hep mağduru oyna. Siyasette, aşkta, komşulukta, otobüste, vapurda her yerde mağduru oynayacaksın, ama olmayacaksın."

Bir de olmazsa olmaz: Pucca sözlük

Bicik: Meme.
Çekirdeğinden reçel yapmak: Sevişmek.
Kekomançi: Kıronun bir level üstü.
Koluna sümük sürülmeyen erkek:
Hem çirkin hem
parasız hem salak, üzerine bir de ezik ama kendini bir şey sanan...

Pucca bir idol olma yolunda hızla ilerliyor, merakla, ilgiyle, severek takipteyim kendisini.

Hiç yorum yok:

Pinterest'im

Instagram'ım