09 Aralık 2008

anarşist kraLiçe








Bazı meslekler kurallar içinde kalmayı ve göze batmamayı gerektirir. Aksi takdirde o işte iyi olduğunuza inanmak için ‘ciddiyet’inizi temel alan insanların gözünde hiçbir zaman yeterince iyi olmayacaksınızdır. Fıstık yeşili vintage bir Chanel takım giyen avukat veya platin sarısı saçlarına pembe balyaj attırmış bir matematik öğretmeni tanıyor musunuz?

Başka bazı meslekler içinse sıra dışı ve biraz uçuk olmak şarttır. Mesela moda sektöründe kalıpları aşamayan birinin başarılı olması düşünülemez. En sevdiğim ‘deli’lerden biri de “anarşist kraliçe” lakaplı Vivienne Westwood’tur. Yine yapacağını yapmış, ilkokul öğrencilerine küresel ısınmayı anlatıp, bununla ilgili resim çizmelerini istemiş. Sonra da o çizimleri kumaşlara bastırıp, elbiseler yaratmış. Son defilesinde çocukların o resimlerini giymişti mankenler. Politik mesajlar veren tek modacı o değil elbette; ama bu mesajları en eğlenceli şekilde veren kesinlikle o.

Peki kimdir bu Vivienne Westwood? Bunu cevaplamak için öncelikle biraz “punk”lardan bahsetmek gerekir; çünkü Westwood ‘punk estetiğini’ yaratan insandır.

Punklar içinde bulundukları durumu protesto etmek için ellerindeki her malzeme ile (bedenleri dahil) kendilerini ironik bir biçimde toplumsal atık olarak sunarlar. Köle kıyafetleri, zincirler, deriler, parçalanmış giyisiler, rahatsız edici saç biçimleri… Punk anti-modadır; amacı geleneksel kalıplar içinde yaşayan topluma karşı algıyı bozmaya yönelik açık bir saldırıdır.

Vivienne Westwood da, fikirlerin giyisilerle sözlerden daha iyi anlatılabileceğini savunan İngiltere doğumlu bir modacıdır. Ona göre kıyafetler, kitaplar, posterler, broşürler kadar etkili bir şekilde mesaj iletirler. Böylelikle Vivienne Westwood ile punk’ların felsefesi bir noktada kesişir ve punk’ı daha estetik bir hale getirir.

İlk dükkanı “Let it rock!” tan sonra “Sex” isimli fetiş giyisiler satan bir mağaza açar ve burası “Sex Pistols”e de ilham kaynağı olmuştur.

Kendini tanımlanamaz kılıp, hep şaşırtanlardan bu süper kadına ilan-ı aşk yazımı da yine onun bir sözü ile bitireyim:
YOU HAVE A BETTER LIFE IF YOU WEAR IMPRESSIVE CLOTHES.

= daha etkileyici kıyafetler giyerseniz, daha iyi bir yaşamınız olur.

Hiç yorum yok:

Pinterest'im

Instagram'ım