04 Temmuz 2009

Başarılı bir blog nasıl yazılır?

Elime çok eğlenceli bir "Hayat Kullanım Klavuzu" geçti. Cosmopolitan hediye olarak vermiş yıllar önce.

"Başarılı bir blog nasıl yazarım?" başlığı altındaki açıklamayı aynen buraya aktarıyorum.



İnternetin son zamanlardaki en popüler özelliği web blog... Yani internet günlüğü. Tabii internette yazmanın bile belli bir takım kuralları var.

Yazarlar yazdıkları iyi metinlerle okuyucuyu cezbetmek isterler. İnternette bile durum böyle, belli blog'ların tutkunu olan bir okuyucu kitlesi sessiz ama hızla büyümekte. Önce kuralları öğrenin, sonra yeni stilinizle ezer geçersiniz.

Büyük harflerle yazılan cümleler tehlikelidir; ama sizi öldürmez. Ama utangaçlık okuyanları sıkar. Yazarın amacı berraklık olmalı. Ayrıca sadece "bildiğin konuları yaz" kardeşliği size yeni şeyler öğretmez. FİKRİNİZİ CESURCA SÖYLEYİN.

Okyucunuza yeni şeyler sunun. Okuyucular sizin ne kadar süründüğünüzü bilmeliler mi? Evet. Detayları anlatın. Odanızın nasıl koktuğunu veya neden 1 haftadır yıkanmadığınız veya sevgilinizin "tam olarak" nasıl kalbinizi kırdığı gibi. Tabii kendinizi çok fazla açıklamanın da bir sınırı var. Sınırı okuyucuları eğlendirerek çizin. Hayatta her şey eğlenceli olabilir. Gay olmak eğlencelidir. Hetero olmak da eğlencelidir. Yazar olmak da eğlencelidir. Kendinizi çok da ciddiye almayın.

Okuyucunuzun sayısı ne olursa olsun, siz abone olan bir sürü okuyucunuz varmış gibi davranın. Blogunuzu da öyle yazın. İlk başlarda yoğun bir e-mail trafiği ve kapınızda sabahlamaya niyetli okuyucular beklemeyin. Hepsinden önce bunu kendiniz için yapsanız daha iyi olur çünkü hiçbir zaman bir okuyucu kitleniz olmayabilir. Amaç okuyucularınızı mutlu etmekse, önce kendinizi mutlu etmekle başlayın.

2 yorum:

SmG dedi ki...

çok teşekkürler bunu paylaştığın için, çok yararlı olacaktır :)

Musa Özcan dedi ki...

Yaa gerçekten hiç izleyiciniz yoksa...

Pinterest'im

Instagram'ım