10 Temmuz 2009

Pasaport harcından muaf olmak

Eğer benim gibi yeşil pasaport denilen nimetten uzakta gayet lacivert pasaport sahibi ve kanında "gitmek" olan bir insansanız, her seyahatten önce en az seyahat kadar yorucu ve oldukça masraflı bir seramoniye başlarsınız: Pasaportun süresini uzat, vize evrakları topla, vize görüşmesine git...

Bunların her biri bir gününüzü işgal eder, her birinin içinde kendi ıvırı zıvırı vardır. Vize görüşmesine gitmek için telefonla randevu almak gerekir, telefonla randevu alabilmek için bankaya PIN kodu ücreti yatırmak lazımdır...

Şimdiye kadar İngiltere öğrenci vizesinden, USA çalışma vizesine kadar her türlüsünden birer tane edinmiş olmama rağmen, ben bile hala hakim değilim olaya; çünkü prosedürler devamlı devamlı değişiyor. Mesela sadece Amerika vizesinde parmak izi verilirdi eskiden, şimdilerde pasaport süresini uzatmak için bile parmak izi almaya başlamışlar.


Ama hukuk bürosunda çalışıp, adliyelerde fink attığım günlerde bu gereksiz prosedürlere alıştım. O yüzden şimdiye kadar "100liranın cimriliğini edip bir de onla uğraşamam" diyerek hiç bulaşmadığım "harç muafiyet" olayına bu sefer el attım.

Yurtdışına giden bir üniversite öğrencisiyseniz ve bu tatilinizi herhangi bir şekilde "eğitim" veya "kültürel" aktivite olarak nitelendirmeyi başarabilirseniz, pasaportunuzu uzatmak için harç ödemiyorsunuz. Öyle ki work&travel bile bu kapsamda sayılıyor,dil kursları, dernekler aracılığıyla katıldığınız gençlik faaliyetleri hepsi buna dahil. Hatta interraili bile kültürel değişim aktivitesi olarak kabul ettirebilirsiniz. Çünkü ilgili kanun maddesi çok genel hatlarla yazılmış, içine ne isterseniz dahil edebilmeniz mümkün.

Öncelikle başvurduğunuz programa, gittiğiniz yere ilişkin bir belge ile birlikte bir dilekçe yazıp öğrenci işlerine sunuyorsunuz. Bazı üniversitelerde hazır formlar varmış, ama bizim okulda direk dilekçe sunuluyor.

Şu şu şu sebeplerle şu tarihler arasında şuraya gidiyorum içerikli dilekçenizin sonuna, "5682 sayılı ve Resmi Gazete'de yayınlanan Yurt dışına çıkışlarda harç alınmasına ilişkin usul ve esaslar hakkındaki kararda değişiklik yapılmasına ilişkin 2003/6719 sayılı Bakanlar Kurulu kararı gereğince tarafıma pasaport harcından muaf tutulmam için gerekli belgelerin verilmesini arz ederim." yazıyorsunuz. Sonra onlar size gerekli dilekçeyi düzenleyip veriyorlar.



O dilekçeyi alıp vergi dairesine gidiyorsunuz. Bir kaç mühür, bir kayıt, bir imza gerekiyor. Sorduğunuzda sizi yönlendiriyorlar zaten. ((Mini eteğiniz ve gülümseyen bir yüzünüz varsa, bütün bunlar 10dakika bile sürmüyor : p ))

Sonra diğer gerekli belgelerle birlikte emniyete gidiyorsunuz. Eğer muafiyet için verilen süre size az gelirse, kalanının harcını yatırarak daha uzun süre uzatmanız da mümkün. Ben öyle yaptım mesela.

4 yorum:

köy çeşmesi dedi ki...

"Mini eteğiniz ve gülümseyen bir yüzünüz varsa, bütün bunlar 10dakika bile sürmüyor" deliisin sen hiç güleceğim yoktu:))

zillosh dedi ki...

:) her yerde her koşulda işe yarıyor. şaşmaz formullerden sadece biri! üstelik de ezik büzük "ben bilmem beyim bilir"ciler arttıkça, bu tarz formüllerin işe yararlığı da gerçekten artıyor.

Adsız dedi ki...

-haha mini etek olayina cok guldum ama ben istanbula gelince dar pantolon bile giymeye korkar oldum acikcasi, kirolarin cogalmasiyla yakiiiin iliskisi var..Ne taraftasin sen bilmiyorum ama benim oldugum yerler(bahcelievler, taksim, mecidiyekoy, kadikoy, havaalani taraflari) fena..

-Ben de bugun pasaportumu konsolosluga postaliyorum uzatma icin, tek istedikleri turkiye nufus cuzdani asli, pasaportun asli, doldurulacak form ve tabii ki harc&posta parasi.

-Parmak izi olayina ayrica kil olan bi insanim, hic sevmiyorum ^.^

zillosh dedi ki...

ben artık duymuyorum ve görmüyorum bile o kadın görmemiş adamları =)) takıyorum gözlüğümü ve kulaklığımı elbisemle eteğimle salınıyorum. Özellikle türbanlılar türemeye başladığından beri pantolon hiç giymez oldum inadına! =)

ayrıca cok kıskandım! en prosedürsel ülkede yaşamak her devlet dairesindeki iş icin koca bir gun ayırmak gerekmesi bazen pek yorucu oluyor...

Pinterest'im

Instagram'ım