11 Haziran 2009

Kişisel gelişim ve kariyer atölyesi

Ülkemizde garip bir şekilde belgeleme takıntısı var. İngilizce biliyor musunuz? Evet İngiltere'de beş sene yaşadım. (Bu arada ben yaşamadım bu bir misal) TOEFL puanınız kaç? TOEFL'a girmedim. O zaman üzgünüz, önce bir belge getirin. Bunlar hiç bir abartısı olmayan diyaloglar. "Ehh be adam, sen ingilizcene güveniyorsan hadi test et beni!" diyesi geliyor insanın.

Hukuk büroları da TOEFL istiyor şimdi stajer alırken. Bence inanılmaz saçma bir şey. Bir insanın kompozisyon yazma yeteneğini ÖSS'deki türkçe netiyle ölçmek gibi. Benim TOEFL'ım yok mesela, büyük ihtimalle girsem de öyle pek şahane bir puan alamam. Ama hukuk ingilizcesi konusunda çok sağlam bir eğitim aldım ve TOEFL'dan yüksek puan almış birinin söz konusu alan hukuk olunca vahim hatalar yapabileceğini biliyorum. Mesela çok minicik bir örnek: "initerim measures of protection" cebri icra gücü olmayan tahkim hakemlerinin vereceği oluşabilecek zararları engellemek için alınan tedbir kararları için kullanılır. Mahkemenin cebri icra gücü olduğu için "initerim measures of conservation" demek gerekir. Doktrinde bol tartışılmış, yanlış kullananın çok kınandığı bir örnektir bu. Bunu ukalalık yapmak için açıklamıyorum, TOEFL alabilmek için kıçını alakasız konulardaki terimleri ezberlemekle geçirmenin ne kadar manasız olduğunu örneklemeye çalışıyorum.

İşte ne kadar yanlış olsa da belgelere ve sertfikalara bayılan iş verenlerle çalışacağız. Mezun olup da CV'sinde okuduğu okullar dışında hiç bir kurs, eğitim, seminer, sertifika olmayanlardansanız, bugün aldığım bir mail işinize yarayabilir. "Kişisel gelişim ve kariyer atölyesi" olarak geçiyor.



Liderlik Girişimcilik Koçluk İletişim Becerileri Sunum Teknikleri Beden Dili Stres Yönetimi Sosyal Davranış Kuralları Vizyon Yönetimi Portfolyö Oluşturma ve Mülakatlara Hazırlık 10 seminer karşılığında 10 tane sertfika veriyorlarmış ve toplam ücret 150TL! Bence güzel bır fırsat. Yukarıdaki resme baktığımda kişisel gelişim koçluğu yapabilecek kadar başarılı bir imaja sahip tek bir kişiyi göremiyorum. Beden dilleri arasındaki uyumsuzluk da eğitimin çok da etkileyici bir performansta olmadığı konusunda ipucu bence. Seminer tanıtımı için bu kadar yanlış bir fotoğraf seçen bir firmadan ne kadar koçluk beklenir kararı size bırakıyorum; ama sertifikalar CV süslemek için iyi bir fırsat olur.

İletişim adresleri: info@iddanismanlik.net

Hiç yorum yok:

Pinterest'im

Instagram'ım