26 Haziran 2009

Michael Jackson



Bizden büyükler için daha manalıdır, MJ büyük ihtimalle. Hepsi "gençliğim ölmüş" gibi hissediyorum havasındalar zaten. Yine de 86 doğumlu olarak benim için de bir idol bir efsanedir MJ. İlkokulda annemin babamın dinlediği Cat Stevens ve Beatles dışında bildiğim tek Türkçe olmayan şarkılar MJ'ınınkilerdi... İlkokuldaki okuma bayramında MJ dansı yapan çocuğa aşık olmuştuk, hepimiz evde Moonwalk yapmaya çalışmıştık, MTV'den TOP100'u sadece MJ görebilmek için izlerdik... Hala oldies but goldieslerde beni en çok dans ettiren 10 şarkının için MJ'ninkiler mutlaka vardır.

Şimdi bu yazıyı MJ'ı nasıl sevdiğimi anlatmak için yazmadım aslında. Birinci enteresanlık insanların yarısının çoğunun onun öldüğü haberini Facebook'tan alması! Facebook ciddi ciddi dedikodu portalı boyutunu aşıp haber kaynağına mı dönüşüyor ne?!

İkincisi genel bir yas havası esmekte. Bu yas da son derece ingilizce "RIP" olarak dışa vurulmakta. İkisi de bana fazla gereksiz geliyor. Şöyle ki evet MJ benim de hayatımda bir idoldür; ama son 10 senede yaptığı hiç bir şey yüzünden değil. Son yıllarda sadece başarısız albümler yapmakla, burnuna 8273 estetik daha yaptırmakla, çocuk tacizciliğinden yargılanmakla, mikrop kaparım diye abuk hallerde gezmekle meşguldü. Yani kendini mahvediyordu, yıllar önce bir saniye görmek için televizyon başında pinekleyen ben adını duyduğumda "Amaaan yine napmış manyak?" diye dalga geçer hale gelmiştim.

Oh iyi oldu öldü demeye çalışmıyorum. 50 yaş artık genç sayılan bir yaş, erken bir ölüm, üzücü. Ama bu kadar yas havasına gerek yok. Adam 20 sene daha yaşasaydı bizim hayatımıza yeni şarkılar yeni showlar katabilecek miydi? Hiç sanmam. Burnu düşecekti belki...

Konser listesine Türkiye'yi kesinlikle koymayan, bunun açıklamasını da son derece aşağılayıcı bir biçimde yapan MJ'nin ölümü eski şarkıları ve moon walk'u bizde varken hiçbirimizde bir kayba yol açmamıştır, söylemeye çalıştığım şey de bu.

Ayrıca "toprağı bol olsun" denir bizde Müslüman olmayan biri öldüğünde RIP nedir yahu, ispanyol biri öldüğünde de İspanyolca mı söylemek gerekecek yani?

1 yorum:

sehrin kafasi dedi ki...

mübarek adammış ama bak kandilde öldü...

Pinterest'im

Instagram'ım